24. Nur Suresi / 1.ayet

Bu, bizim indirip farz kıldığımız ve içinde birçok kesin hüküm bildirdiğimiz ve düşünüp öğüt alasınız diye ayrıntılarıyla açıkladığımız bir suredir.

Bknz: (2/185)(5/48)(25/1)

Mustafa Çavdar Meali

Nur 1 ayeti için diğer mealler.

Abdülbaki Gölpınarlı Meali:

Bir suredir ki onu indirdik ve hükümlerini farzettik ve anıp ibret alın diye onda nice apaçık deliller de gösterdik.

(Nur 1)

Abdullah-Ahmet Akgün Meali:

(Bu) İndirdiğimiz ve içindeki (hükümlerini) farz kıldığımız bir suredir. İçinde, umulur ki öğüt alıp düşünürsünüz diye apaçık ayetler (size hayat ve huzur sağlayacak hükümler) indirdik.

(Nur 1)

Abdullah Parlıyan Meali:

Bir sûre ki, O'nu size indirdik ve içerisindeki hükümlerin uygulamaya konulmasını da size farz kıldık. Belki düşünür ve öğüt alırsınız diye, bu sûrede açık seçik ayetler indirdik.*

(Nur 1)

Adem Uğur Meali:

(Bu) Bizim inzâl ettiğimiz ve (hükümlerini üzerinize) farz kıldığımız bir sûredir. Belki düşünüp öğüt alırsınız diye onda açık seçik âyetler indirdik.

(Nur 1)

Ahmet Hulusi Meali:

(Bu) inzal ettiğimiz ve (hükmünü) gerekli kıldığımız bir suredir... Tezekkür etmeniz (hatırlayıp düşünmeniz) için onda apaçık işaretler inzal ettik.

(Nur 1)

Ahmet Tekin Meali:

Bu sûreyi biz indirdik. Kullarımıza meşrûiyet sınırlarını bu sûrede çizdik. Bu sûrede, hükümleri açık âyetler de indirdik. Düşünüp öğüt almanıza vesile olur.

(Nur 1)

Ahmet Varol Meali

Bu, bizim indirdiğimiz, (hükümlerini) farz kıldığımız bir suredir. Belki öğüt alırsınız diye içinde apaçık ayetler indirdik.

(Nur 1)

Ali Bulaç Meali:

(Bu,) İndirdiğimiz ve (hükümlerini) farz kıldığımız bir suredir. İçinde, umulur ki öğüt alıp düşünürsünüz diye apaçık ayetler indirdik.

(Nur 1)

Ali Fikri Yavuz Meali:

Bu, bir sûredir ki, onu indirdik ve onda helâl ile haramı beyan ettik. İçinde apaçık ayetler (deliller) gösterdik. Olur ki, öğüt alır haramdan sakınırsınız.

(Nur 1)

Ali Rıza Sefa Meali:

İndirdiğimiz ve zorunlu yaptığımız bir suredir. Çünkü Onun içerisinde açık kanıtlı ayetler indirdik; belki öğüt alırsınız diye.[281]

281)Ayette geçen ve Nur suresinin önemini bildiren, "İndirdiğimiz ve zorunlu yaptığımız bir suredir." bildirimi, tüm Kur'an sureleri içerisinde, yalnızca bu sure için bildirilmiştir. Surenin 11-17 ayetleri arasında, Muhammed peygamberin eşi Ayşe'ye, kimi Müslümanlar tarafından atılan çirkin iftira ve bu iftirayla ilgili Allah'ın buyrukları bildirilir. Surede, ayrıca, zina ve sağtöreye uygun olmayan diğer eylemler konusundaki yaptırımlar, doğru kadınlara ve eşlere atılan iftiralara karşı yaptırımlar, inanan erkek ve kadınlara öğütler, inanan kadınların giyimleri, Allah'ı anmaya ve yüceltmeye ilişkin buyruklar bildirilir.

(Nur 1)

Ali Ünal Meali:

Bu, tarafımızdan inzal buyurduğumuz ve ihtiva ettiği kaidelerine uymayı farz kıldığımız bir sûre olarak, onda belki üzerlerinde düşünür de ders alırsınız diye apaçık deliller ve talimatlar indirdik.

(Nur 1)

Bahaeddin Sağlam Meali:

Bu, indirdiğimiz ve (uygulamasını) farz kıldığımız bir suredir. Öğrenip idrak edesiniz diye onda apaçık ayetler indirdik.

(Nur 1)

Bayraktar Bayraklı Meali:

Bu, hükümlerini farz kılarak indirdiğimiz bir suredir. Bu surede düşünüp öğüt alasınız diye apaçık deliller de indirdik.

(Nur 1)

Bekir Sadak Meali:

Bu, indirip, hukumlerini kesinlestirdigimiz suredir. Ogut alasiniz diye onda apacik ayetler indirdik.

(Nur 1)

Besim Atalay Meali:

Bu öyle bir sûredir ki, onu indirip, hükümlerin farzeyledik; içersinde açık âyetler de indirdik, ola ki öğütlenesiz

(Nur 1)

Celal Yıldırım Meali:

Bu bir sûredir ki, onu indirdik ve (hükümlerini) farz kıldık. İçinde açık-seçik âyetleri, düşünüp öğüt alasınız diye indirdik.

(Nur 1)

Cemal Külünkoğlu Meali:

(Bu sure) bizim indirdiğimiz ve (hükümlerinin tatbikini) farz kıldığımız bir suredir. Öğüt alasınız diye onda apaçık ayetler indirdik.

(Nur 1)

Diyanet İşleri Eski Meali:

Bu, indirip, hükümlerini kesinleştirdiğimiz suredir. Öğüt alasınız diye onda apaçık ayetler indirdik.

(Nur 1)

Diyanet İşleri Yeni Meali:

Bu, bizim indirdiğimiz ve (hükümlerini) farz kıldığımız bir suredir. Düşünüp öğüt almanız için onda apaçık ayetler indirdik.

(Nur 1)

Diyanet Vakfı Meali:

(Bu) Bizim inzâl ettiğimiz ve (hükümlerini üzerinize) farz kıldığımız bir sûredir. Belki düşünüp öğüt alırsınız diye onda açık seçik âyetler indirdik.

(Nur 1)

Edip Yüksel Meali:

Bu, indirerek yasa olarak yayımladığımız bir sure olup öğüt alasınız diye içine apaçık ayetler yerleştirdik.

(Nur 1)

Elmalılı Orjinal Meali:

Bir Sure ki indirdik ve farz kıldık hem içinde açık açık ayetler indirdik gerek ki beller tutarsınız

(Nur 1)

Elmalılı Yeni Meali:

Bu indirdiğimiz, farz kıldığımız ve içinde açık açık ayetler indirdiğimiz bir suredir; ola ki iyice belleyip tutarsınız.

(Nur 1)

Erhan Aktaş Meali:

Bu indirip, yasa yaptığımız bir suredir. Onda beyinat[1] ayetler ortaya koyduk. Umulur ki öğüt alırsınız.

1)Kanıt içeren; açıklayıcı, açığa çıkarıcı bilgi.

(Nur 1)

Gültekin Onan Meali:

(Bu,) İndirdiğimiz ve (hükümlerini) farz kıldığımız bir suredir. İçinde umulur ki öğüt alıp düşünürsünüz diye apaçık ayetler indirdik.

(Nur 1)

Hakkı Yılmaz Meali:

İndirdiğimiz ve parça parça ayırdığımız bir sûre! Öğüt alasınız diye onda apaçık âyetler de indirdik.

(Nur 1)

Halis Bayancuk (Ebu Hanzala) Meali: /

Bu, indirdiğimiz ve (içerdiği hükümleri) farz kıldığımız bir suredir. Öğüt alasınız diye onda apaçık ayetler indirdik.

(Nur 1)

Harun Yıldırım Meali:

Bizim inzâl ettiğimiz ve farz kıldığımız bir sûredir. Belki düşünüp öğüt alırsınız diye onda açık seçik âyetler indirdik.

(Nur 1)

Hasan Basri Çantay:

(Bu), indirdiğimiz ve (hükümlerinin tatbıykını) farz kıldığımız bir suredir. Onda açık açık ayetler indirdik. Taki iyice belleyib ibret alasınız.

(Nur 1)

Hayrat Neşriyat Meali:

(Bu) bir sûredir ki, onu indirdik ve onu(n hükümlerini) farz kıldık; ve onda apaçık âyetler indirdik. Tâ ki siz ibret alasınız!

(Nur 1)

Hubeyb Öndeş Meali: /

[Bu],¹ kendisini indirdiğimiz, farz [şart] kıldığımız ve düşünüp öğüt almanız için, içerisinde apaçık ayetler [kanıtlar] indirdiğimiz bir suredir.

(Nur 1)

Hüseyin Atay Meali:

Bu, indirip belirlediğimiz ve düşünüp anlayasınız diye onda apaçık ilkeler indirdiğimiz bölümdür.

(Nur 1)

İbni Kesir Meali:

Bir sure. Onu indirdik ve farz kıldık. Onda apaçık ayetler indirdik ki düşünüp öğüt alasınız.

(Nur 1)

İlyas Yorulmaz Meali:

Bir sure indirdik ki, o sureden (insanları) sorumlu tuttuk ve düşünesiniz diye de açık anlaşılır ayetler halinde indirdik.

(Nur 1)

İskender Ali Mihr Meali:

(Bu), Bizim indirdiğimiz ve (bazı âyetlerini) farz kıldığımız bir suredir. Ve onun içinde delillerle açıklanmış âyetler indirdik. Umulur ki, böylece tezekkür edersiniz.

(Nur 1)

İsmail Hakkı Baltacıoğlu Meali:

Bu, Bizim bildirdiğimiz, hem de boynunuza borç kıldığımız bir sûredir. Bu sûrede açıklayıcı ayetler vardır. Öğütlenesiniz diye.

(Nur 1)

Kadri Çelik Meali:

(Bu,) İndirdiğimiz ve (hükümlerini) farz kıldığımız bir suredir; içinde hatırlayıp kendinize gelirsiniz diye apaçık ayetler indirdik.*

(Nur 1)

Mahmut Kısa Meali:

Bu mesaj, bizzat Bizim gönderip ilâhî bir yasa olarak yürürlüğe koyduğumuz ve düşünüp öğüt alabilesiniz diye, içerisinde hikmet dolu apaçık ayetlere yer verdiğimiz bir sûredir. O hâlde, ey İslâm toplumunun yöneticileri:*

(Nur 1)

Mehmet Ali Eroğlu Meali:

Nasıl ki indirdik bu sureyi, onda farz olan hükümler ve ibret alın diye ayetler vardır.

(Nur 1)

Mehmet Türk Meali:

(Bu,) indirdiğimiz ve (hükümlerini) farz kıldığımız bir sûredir ve Biz, bu sûrede, düşünüp öğüt alasınız diye (anlaşılması kolay) apaçık âyetler indirdik.

(Nur 1)

Muhammed Celal Şems Meali:

Bu, Bizim indirdiğimiz, farz kıldığımız ve nasihat alasınız diye içinde apaçık ayetler nazil ettiğimiz, (çok yüce) bir sûredir.

(Nur 1)

Muhammed Esed Meali:

Yücelerden indirdiğimiz, açık ve kesin hükümlerle vaz'ettiğimiz bir suredir bu; bu (sure)de (de) apaçık mesajlar indirdik ki belki ders alır da aklınızda tutarsınız.

(Nur 1)

Mustafa Cemil Kılıç Meali:

Bu, indirdiğimiz ve uygulanmasını üzerinize buyruk olarak yazdığımız bir Kuran bölümüdür. Biz ki, iyice düşünmeniz için onda apaçık ayetler indirmiş bulunmaktayız.

(Nur 1)

Mustafa Çavdar Meali:

Bu, bizim indirip farz kıldığımız ve içinde birçok kesin hüküm bildirdiğimiz ve düşünüp öğüt alasınız diye ayrıntılarıyla açıkladığımız bir suredir.

Bknz: (2/185) - (5/48) - (25/1)

(Nur 1)

Mustafa Çevik Meali:

Ey iman edenler! Ayrıntılı bir biçimde açıklayıp, kesin hükümler olarak indirdiğimiz, bu surenin de âyetlerinin önemini kavrayıp, değerini bilin ve İslâmî hayat nizamının yasaları (hükümleri) olarak uygulayın.

(Nur 1)

Mustafa İslamoğlu Meali:

Bu, Bizim indirdiğimiz, kesin ve ayrıntılı hükümleri açıkladığımız bir suredir; ve Biz onda hakikatin apaçık belgesi olan ayetler indirdik ki, sorumluluğunuzu hatırlayasınız.

(Nur 1)

Osman Okur Meali:

(Bu sure) bizim indirdiğimiz ve (hükümlerinin tatbikini) farz kıldığımız bir suredir. Öğüt alasınız diye onda apaçık ayetler indirdik.

(Nur 1)

Ömer Nasuhi Bilmen Meali:

Bu bir sûredir ki, bunu indirdik ve bunu farz kıldık ve bunda açık açık âyetler indirdik. Gerektir ki, düşünesiniz.

(Nur 1)

Ömer Öngüt Meali:

Bu, indirdiğimiz ve içindeki hükümleri farz kıldığımız bir sûredir. Belki düşünüp öğüt alırsınız diye onda apaçık âyetler indirdik.

(Nur 1)

Ömer Sevinçgül Meali:

Bu sureyi, içindeki hükümlere kesinlikle uyulmasını emrederek biz indirdik. Belki düşünür de ibret alırsınız diye, onda açık seçik ayetler indirdik.

(Nur 1)

Sadık Türkmen Meali:

BU, BİZİM İNDİRDİĞİMİZ; uygulanmasını önerdiğimiz ve bağıntılı (yapılmasını şartlara bağladığımız) hükümleri olan apaçık bir Sûredir. Düşünüp öğüt almanız için onda apaçık ayetler indirdik.

(Nur 1)

Seyyid Kutub Meali:

Bu indirip hükümlerini farz kıldığımız bir suredir. Öğüt alasınız diye onda apaçık ayetler indirdik.

(Nur 1)

Suat Yıldırım Meali:

Bu, indirdiğimiz ve uygulanmasını gerekli kıldığımız bir suredir. İyice belleyip dersinizi alırsınız diye onun içinde açık seçik ayetler indirdik.

(Nur 1)

Süleyman Ateş Meali:

Bu indirdiğimiz ve uygulanmasını farz kıldığımız bir suredir. Düşünüp öğüt almanız için onda açık açık ayetler indirdik.

(Nur 1)

Süleymaniye Vakfı Meali:

Bu, indirdiğimiz ve farz kıldığımız bir suredir. Belki bilgilerinizi kullanırsınız diye bu surede açık ayetler indirmişizdir.

(Nur 1)

Şeref Aziz Taha ve Kemal Çelik Meali:

Bu, indirip hükümleri geniş bir şekilde açıkladığımız, öğüt alacağınız apaçık ayetler bulunan bir sûredir.

(Nur 1)

Şaban Piriş Meali:

Bir sure ki onu indirip, farz kıldık. Düşünüp öğüt alasınız diye onda apaçık ayetler indirdik.

(Nur 1)

Talat Koçyiğit Meali:

Bu, indirdiğimiz ve hükümlerini farz kıldığımız bir sûredir. Düşünüp öğüt alasınız diye bu süre içinde apaçık âyetler indirdik.

(Nur 1)

Tefhimul Kuran Meali:

(Bu,) İndirdiğimiz ve (hükümlerini) farz kıldığımız bir suredir; içinde umulur ki, öğüt alıp düşünürsünüz diye apaçık ayetler indirdik.

(Nur 1)

Ümit Şimşek Meali:

Bu, indirdiğimiz ve uygulamasını size farz kıldığımız bir sûredir ki, iyice düşünmeniz için onda apaçık âyetler indirmiş bulunuyoruz.

(Nur 1)

Yaşar Nuri Öztürk Meali

Bir suredir, indirdik onu; farz kıldık onu... Ve içinde açık seçik ayetler indirdik ki, düşünüp ders alabilesiniz.

(Nur 1)